Tényleg hajhulláshoz vezethet, ha naponta kevés vizet iszunk?

Megosztás

Az elégtelen folyadékbevitel miatt számos egészségügyi és esztétikai problémával szembesülhetünk. Miután testünk majdnem 60%-át víz alkotja, így nem mindegy, hogy milyen ütembe pótoljuk a különböző formában elvesztett mennyiséget.

A vízfogyasztás az öregedési folyamat felgyorsítását is eredményezheti, sőt a hajszálaink állapotára is nagy hatással van. A dehidratáció miatt kiszáradt hajszálak jobban töredeznek és kevesebb tápanyaghoz jutva, gyorsabban hullhatnak ki.

Az Aesthetica Orvosi Központ lézeres hajstimulációs eljárása segíthet visszaállítani a hajszálak egészségét, de emellett a víz pótlására is figyelnünk kell. Nézzük részletesebben, milyen módon befolyásolja a fejbőr és haj egészségét a kevés vízfogyasztás!

Fejbőr és víz kapcsolata

Sokan kevésbé vannak tisztában azzal, hogy mennyi lenne a napi optimális folyadékfogyasztás. Alapvetően mindenkinél más és más az érték, hiszen testünk jellemzői, az általunk végzett fizikai aktivitás, és egyéb okok miatt eltérő a vízigényünk. Általában napi 2,7 és 3,7 liter víz fogyasztása javasolt. A hidratáltság jól látható, hiszen ilyenkor a sejtjeink víztartalma megfelelő, így kisimultabbnak látszunk.

A vérkeringés is javul, így az egész szervezetre jótékony hatással van az elegendő folyadékfogyasztás. A fejbőrünk alatt található apró erek megfelelő vérellátása okán pedig a szőrtüszők tápanyag- és oxigénellátása is tökéletes lesz, így őrizhetjük meg hajunk vitalitását.

Méregtelenítés hajhullás megelőzésére

Ugyan a fejbőrben nem raktározódnak el a méreganyagok, mégis hatással van a kiválasztó szervekben ezek felhalmozódása az egész szervezetre. Számos vegyi anyag, nehézfém felgyülemlése a testünkben gyulladásos folyamatokat indíthat be, mely oxidatív stresszhez vezethet. Ez károsítja a sejteket, többek között a haj növekedéséért felelős elemeket.

Az immunrendszer, a hormonális egyensúlyban bekövetkezett változások, melyeket toxinok felhalmozódása okozhat, szintén káros hatással vannak többek között a szőrtüszők egészségére is. Mivel a víz fogyasztása segít a méregtelenítésben is, így ezért is fontos a megfelelő pótlása.

Hogyan segítsük a napi vízfogyasztást?

A fejbőr kollagéntermelésére szintén hatást gyakorol a hidratáltság, mivel ez biztosítja a kollagénrostok termelődését, valamint a hajtüszők kollagénszintézisét is. A haj három növekedési ciklusából az anagén, vagyis a növekedési szakaszt ezzel támogatja a szervezet. A kiszáradás egyébként is nagy befolyással lehet a haj növekedési ciklusára, hiszen a vízhiány erőteljes hajhullást eredményez.

A napi 3-4 liter víz fogyasztása nem mindenkinek könnyű feladat, érdemes számolni az elfogyasztott víz mennyiségét, legalább napi 8-10 pohárral igyunk meg. Újratölthető palackból is ihatunk, ennek ismételt feltöltése motiválóan hat. Gyümölcsökkel, zöldségekkel ízesítsük a vizet, így könnyebben tudjuk elfogyasztani, nem lesz unalmas. Korlátozzuk a dehidratáló italok ivását, mint például a kávé, mert kiszáradást okoz!

Kapcsolódó cikkek